Volem cafè de comerç just a les cafeteries de la UAB!
El Comerç Just és un moviment social que ofereix una alternativa al comerç internacional, una de les principals causes d’empobriment i de fam dels països del Sud. Proporciona ingressos dignes als petits productors, que sovint han de vendre els seus productes per sota dels preus de cost en benefici de les grans empreses multinacionals, i incorpora aspectes ecològics, socials i de gènere.
El cafè és la segona matèria primera que mou més volum de negoci al món, després del petroli. En el món, 25 milions de famílies viuen del cafè i l’economia de 13 de païsosdepèn quasi exclusivament de la seva exportació de cafè als països enriquits del Nord. El cafè és també un producte de consum habitual per a tots nosaltres en l’entorn més immediat, la Universitat. Per tant, entenem el cafè just com una alternativa real i pròxima que pot contribuir, en certa manera, a transformar aquesta situació d’injustícia.
La Universitat Autònoma de Barcelona s’inspira, segons l’article 3 dels seus Estatuts, en els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidaritat. Tal i com s’estableix a l’acord del Consell de Govern de 29 de novembre de 2005, pel qual es va elaborar una declaració de principis de responsabilitat corporativa basada en la Declaració Universal dels Drets Humans, la Universitat té “la finalitat de posar en pràctica noves estratègies destinades a construir, des de l’àmbit universitari, una societat més justa que respongui amb més eficàcia als nous reptes socials i a conceptes com els de responsabilitat social corporativa, desenvolupament sostenible o compromís èticament responsable”. El text, a més, assenyala que aquests principis “s’haurien d’encaminar a les empreses i persones físiques que tenen relacions comercials amb la UAB, de manera que el compromís ètic que la UAB consagra en la seva organització també tingui cabuda en l’organització interna de les empreses proveïdores de la Universitat i en les seves relacions amb empreses subcontractistes i proveïdores, tant del nostre país com d’altres països en vies de desenvolupament”.
És en aquest context que, com a estudiants de la UAB volem reclamar el compliment d’aquests principis en relació a la venda de cafè. Per tot aixòens hem proposat l’objectiu que totes les cafeteries i establiments de restauració dels campus de la UAB serveixin cafè de comerç just enlloc del cafè de comerç convencional que actualment podem trobar, com de fet ja passa a les màquines de vending de la nostra Universitat.
Ara bé, tot això no ho podem fer sols. Necessitem la col·laboració del màxim de persones i col·lectius de la UAB, que amb la seva adhesió donin suport a aquesta demanda.
El Grup de Voluntaris/àries de Cooperació i Medi Ambient de la FAS ens proposem engegar una campanya de promoció del comerç just a la UAB, que es concretarà durant el segon semestre del curs 2009-2010. Es vol sensibilitzar la comunitat universitària sobre les relacions de desigualtat que envolten el comerç convencional de cafè i impulsar el cafè de comerç just (CJ) a totes les cafeteries de la UAB. El cafè és un producte de consum habitual per a tots nosaltres en el context universitari i, per tant, entenem el comerç just com una alternativa real i pròxima per a la transformació d’una realitat injusta als països del Sud. Per a fer-ho possible, a partir del mes de febrer, s’organitzaran un conjunt d’accions encaminades a donar a conèixer el CJ i per a aconseguir el suport d’estudiants, professors, treballadors i col·lectius a la campanya.
Anirem penjant articles, documents, imatges, vídeos...i tot de coses interessants que sabem que us poden interessar o ajudar a entendre què és això del comerç just.